top of page
30 years anniversary.png

The Commitments 30 jaar na dato
Het is precies 30 jaar geleden dat deze komische muziekfilm in première ging (13 september 1991). De film was heel populair. Niet in de laatste plaats vanwege de populaire soulmuziek die de film van de eerste tot de laatste minuut laat swingen. In de film worden de soul klassiekers gespeeld door The Commitments; een zooitje ongeregeld dat in de film door de jonge muziekkenner Jimmy Rabbitte uit Dublin bij elkaar wordt gebracht tot een soulband. De muziek van Otis Redding, Aretha Franklin, Wilson Pickett en James Brown is hun voorbeeld. In grote lijnen volgt de film het formeren, repeteren, optreden en uiteenvallen van de muziekformatie waar ieder bandlid persoonlijk trots op kan zijn.

 

De film was een groot succes. Dat blijkt mede uit de  vier BAFTA awards die aan de film zijn toegekend voor beste film, beste regie, beste aangepast scenario en beste video editing. Maar ook de muziek uit de film was een succes. De soundtrack was winnaar van de BRIT award. Een belangrijke Engelse muziekprijs die in de vorige eeuw ook is gewonnen door bijvoorbeeld The Beatles, Cliff Richard en Queen. Van de soundtrack zijn meer dan 14 miljoen exemplaren verkocht ( #8 in de Billboard 200 album chart en triple-platina status). Iedereen kent de soulclassics uit deze film zoals Mustang Sally, Chain of Fools, Hard to Handle, Land of a 1.000 Dances

Soulmania
Soulmania is een 9-koppige klassieke soulband dus met meerstemmige zang, een blazerssectie en een strakke vette band. Met Soulmania speelden we al veel van het repertoire van The Commitments (naast alle andere heerlijke soulmuziek). Maar het leek ons een goed plan om in het jubileumjaar (sep '21 - sep '22) extra aandacht aan de film en haar muziek te geven door alle muziek van de albums in onze show op te nemen.


30 Years Anniversary Tour

Tijdens deze speciale tour hebben we een samenwerking gezocht met locaties waar we de film (met Nederlandse ondertiteling) kunnen vertonen voor alle bezoekers. Na het vertonen van de film geven wij een live concert waarin alle muziek uit de film voorbij komt. Dus het hele evenement staat in het kader van het jubileum. Zelfs als je binnenkomt hebben we al een muzikale verrassing voor je.

De première van deze show was op 12 september 2021 in het Pathé Expo Theater in Ede. Eén van de hoogtepunten was het uitverkochte optreden op de Gala/Slotavond van het 10-daagse Film-by-the-Sea festival (sep 2022). 

Video's

bottom of page